fredag 29 juni 2012

Attityd

Jag bad lilla fröken slänga ett skräp, varpå den lilla steg upp, korsade armarna, såg bestämd och lite eftertänksamt trumpen ut, och sade rakt ut i det blå: "ork int, nää-e"!

Är det inte lite väl tidigt att få höra sådant? Jag höll på att fnissa mig av stolen, vilket hon förstås märkte, trots att jag försökte släta ut anletsdragen, så sedan fick jag höra det ganska många gånger den dagen...

onsdag 27 juni 2012

Arv

Jag tvättar maskin efter maskin av gammalt, vackert skimrande linne. En del av det har minst ärevördiga hundra år på nacken. De är omsorgsfullt manglade och vikta så att man nästan skär sig på kanterna, men ack så smutsiga och inte särskilt väldoftande. Ingen ljuv lavendelarom här inte. Inte än i alla fall. Jag stuvar in ett nytt lass i maskinen och tänker på forna tiders kvinnokraft.

Jag, som aldrig ens ägt en mangel (och sannerligen inte känt någon större åtrå efter en heller), har alltså blivit förvaltare av denna skatt, vars värde jag inser och uppskattar även om jag mycket hellre står vid spisen än vid strykbrädan/mangeln.

torsdag 21 juni 2012

Hälsa

"För själens hälsa är de små, ja till och med de minsta glädjeämnena av stort värde".

Till dagens glädjeämnen hör att jag just satt ute i solen med en kopp kaffe medan dottern sov. Blommorna i trädgården blommar och grönskar med en otrolig livskraft och jag tror och hoppas att den kanske smittar om man sitter där tillräckligt länge...

fredag 8 juni 2012

Blomster

Jag blev nyligen påmind om den presentation jag hade som inledning på min allra första blogg. Ungefär så här löd presentationen:

Jag är en liten blomma,
inte stor och prunkande.
Jag hörs inte mest,
jag syns inte bäst.
Jag sträcker mig mot ljus och värme
där de finns.

På tal om blommor så önskar jag att det vore möjligt att skapa en länk till den syrendoft som fyller vår trädgård, men som alldeles för snart närmar sig sitt slut.

söndag 3 juni 2012

Fem fina i maj

 Maj rusade förbi och får en liten sammanfattning här i min traditionsenliga månadens fem fina:

1. Resan. Jag och E hälsade på kära vänner i underbara, blommande Lund. Min dotter är bästa ressällskapet!
2. Allt som spirar i trädgården, där jag får gå på upptäcktsfärd.
3. Jag och maken upplevde, och blev upplivade av, en fin (barnfri!) konsert.
4. Systra- och morbesök.
5. Syren- och äppelblom.